ΒΙΝΤΕΟ
<--Επιστροφή

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ

Τελέσθηκε την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Παλαιχωρίου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα στο Παλαιχώρι, το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Κυριάκου Μάτση.

Τον Σταυραετό του Πενταδακτύλου, 63 χρόνια από την ηρωική του θυσία, τίμησε Εκκλησία, Πολιτεία και Εθνική Φρουρά, αλλά και πλήθος κόσμου.  Ιδεολόγος και ιδεαλιστής απορρίπτει τον υλισμό και θέτει την αρετή και την πατρίδα πάνω από όλα. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αδιάκοπα τις προσπάθειες μέχρι την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού", το μήνυμα της Προέδρου της Βουλής.

Στον επιμνημόσυνο λόγο της η κα Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι ο όρκος του Κυριάκου Μάτση αποτελεί πυξίδα αφύπνισης και παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές, γιατί ο τόπος μας αξίζει, όπως είπε, πολύ περισσότερα, αξίζει το φως, την αλήθεια και δικαιούται ένα καλύτερο, ειρηνικό και υποσχόμενο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η  κα Δημητρίου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Δηλώνουμε ξεκάθαρα και απόλυτα, είπε, ότι το σημερινό status quo στην πατρίδα μας είναι απαράδεκτο, παράνομο και σε καμία περίπτωση δεν το αποδεχόμαστε. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν μπορεί και δε θέλει να συμβιβαστεί με διαχωριστικά συρματοπλέγματα, με την κατοχή και τη συνεχιζόμενη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της.

Με το πέρας του μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Μνημείο των ηρώων Παλαιχωρίου και κατάθεση στεφάνων.  Ακολούθησε εκδήλωση απονομής του Μάτσειου Βραβείου στον ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου.

 

     

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση

 


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ήταν ο κύριος ομιλητής στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Κυριάκου Μάτση, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στο Παλαιχώρι, την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως χρέος μας είναι να παραδώσουμε «μια Κύπρο που θα την κατοικούν όσοι την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους, όπως υπογράμμιζε και ο Κυριάκος Μάτσης στα ημερολόγιά του, ιδρώτα βεβαίως που στις μέρες μας έχει πολλές μορφές». Χρέος προς τους ανθρώπους που πολέμησαν και σε όσους αγωνίστηκαν είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Κύπρο ενωμένη, μία Κύπρο χωρίς τον κίνδυνο επανάληψης της τραγωδίας του 1974, μία Κύπρο όπου όλες οι κοινότητες ζουν μαζί σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης σε ένα νησί χωρίς τείχη και πράσινες γραμμές, είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Όπως σημείωσε, «για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, χρειάζεται νηφάλια αντιμετώπιση, ορθολογιστική προσέγγιση, μακροχρόνιος σχεδιασμός, χρειάζεται ορθή αντίληψη των δεδομένων, επίγνωση των αδυναμιών μας και των δυνατοτήτων μας, χρειάζεται να γίνουν τολμηρά βήματα». «Χρειάζεται», συνέχισε, «να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε για το μέλλον της χώρας μας έχοντας γνώμονα την ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Χρειάζεται αυτός ο τόπος και οι πολίτες του, να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους αναλογιζόμενοι το παρελθόν, αλλά κυρίως την ελπίδα και το όραμά τους για το μέλλον. Πού θέλουμε να πάμε, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας με σοφία τα γεωπολιτικά δεδομένα, ποιοι θέλουμε να είμαστε και πώς θα πετύχουμε όλα όσα ονειρευόμαστε».

Αναφερόμενος στη θυσία του Κυριάκου Μάτση, είπε πως «δεν ήταν μάταιη, αφού κέντρισε, αφύπνισε, ξύπνησε τους Κύπριους να απαιτήσουν την ελευθερία τους». Ανέφερε ότι «μπορεί τότε οι όροι διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απαιτούσαν την αντίσταση με όπλα και την αυτοθυσία των Κυπρίων, όμως σήμερα τα μέσα και τα εργαλεία μπορεί να διαφέρουν και μπορούν να αποδειχθούν ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικά», συμπληρώνοντας ότι «με όπλο την παιδεία, τη δύναμη της γνώσης, της αλήθειας και των επιχειρημάτων, καλούμαστε σήμερα ως πολίτες να διεκδικήσουμε έναν κόσμο, περισσότερο ανθρώπινο, περισσότερο δίκαιο, περισσότερο ελεύθερο».

Ο Πρύτανης κατέληξε λέγοντας ότι «αν κάτι μάθαμε από τον Κυριάκο Μάτση, από τους ήρωες του 1955- 59, είναι ότι η αγάπη για την πατρίδα επιτάσσει τη συνεχή εγρήγορση», προσθέτοντας πως «αν κάτι μας επιβάλλει η θυσία τους, είναι να είμαστε τίμιοι και δίκαιοι, είναι να αγαπάμε πραγματικά αυτό τον τόπο και να το δείχνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας».

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαϊας. Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των ηρώων της Κοινότητας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Μάτσειου Βραβείου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Παλαιχωρίου (ΑΠΟΠ).

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Κυριάκου Μάτση, που τελέστηκε στη γενέτειρά του, Παλαιχώρι.

Ο κ. Παυλόπουλος εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο για τα 60 χρόνια από τη θυσία του Κ. Μάτση στο κρησφύγετο του Δικώμου, κι αμέσως μετά τέλεσε μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα στον περιβάλλοντα χώρο της πατρικής του οικίας.

Ακολούθως, οι δυο Πρόεδροι μετέβησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΑΠΟΠ (Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος Παλαιχωρίου) για την απονομή του Μάτσειου Βραβείου.

 

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση

 

 
ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ - 17/11/2017 - ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΟΛΥΒΙΟΥ - TVONE - EIΔΗΣΕΙΣ
 
ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ - 18/11/2017 - ALPHA - EIΔΗΣΕΙΣ
 
ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ - 17/11/2017 - ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΟΛΥΒΙΟΥ - SIGMA - EIΔΗΣΕΙΣ
 
ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ - 17/11/2017 - ΡΙΚ1 - EIΔΗΣΕΙΣ
>
 
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ - 19/11/2017 - ΑΝΤ1
 
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ - 19/11/2017 - ALPHA
 
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ - 19/11/2017 - TVONE
 
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ - 19/11/2017 - ΡΙΚ1
 
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ - 19/11/2017 - SIGMA
 
ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ - ΔΟΞΑ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ - 22/11/2017 - SIGMA
Ήρωας της ΕΟΚΑ Κυριάκος Μάτσης
 
Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ
 
Ειδικό αφιέρωμα στον Κυριάκο Μάτση 11/2013
 
Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής 15/11/2012
 
ΑΝΤ1 19/11/2011  - 20/11/2011  
 
EXTRA 19/11/2011 
 
SIGMA 20/11/2011
 
MEGA 20/11/2011
 
02/11/2010
Τιμητική Εκδήλωση / Συναυλία στο Δημοτικό Θ’εατρο Στροβόλου
 
29/11/2008
Τιμητική Εκδήλωση / Συναυλία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 

2007
Μέγαρο Μουσικής

 
27/06/2002
Αποκαλυπτήρια Ανδριάντα
 
27/06/2002 – ΡΙΚ
Αποκαλυπτήρια Μνημείου Κυριάκου Μάτση
 
2001
Κυριάκος Μάτσης – Θεσσαλονίκη
 
05/06/1998
Παρουσίαση Βιβλίου «Κυριάκος Μάτσης Ο Οραματιστής της Κύπρου»
 
1995
Μνημόσυνο Κυριάκου Μάτση (Παπαθεμελής)

 

<--Επιστροφή