ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ
<--Επιστροφή

Ο Κυριάκος Μάτσης τιμήθηκε από την Κύπρο και είναι ένας από τους ελάχιστους ήρωες της ΕΟΚΑ που τιμήθηκε και από την Ελλάδα. Ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για τον Σταυραετό του Πενταδάκτυλου, ο οποίος διά της υπέρτατης θυσίας του απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία και την ιδιαίτερη πατρίδα του, είναι οι προτομές και τα διάφορα μνημεία που ανεγέρθησαν για να τιμήσουν την προσφορά και τη θυσία του.1. ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΤΟ ΔΙΚΩΜΟ

Η πρώτη προτομή του Κυριάκου Μάτση ανεγέρθηκε στον τόπο της θυσίας του στο Κάτω Δίκωμο, επτά μήνες μετά ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μνημείο στήθηκε ακριβώς πάνω από το κρησφύγετο του ήρα, το οποίο ανατινάχθηκε από τους Άγγλους, όπως και το σπίτι το οποίο τον στέγαζε.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στις 2 Απριλίου 1961.

2. ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙΟΥ

Στο κέντρο του Παλαιχωριού, γενέτειρα του ήρωα, υπάρχει μνημείο με τις ανάγλυφες μορφές των τριών παλικαριών της κοινότητας Μιχαλάκη Καραολή, Νίκου Γεωργίου και Κυριάκου Μάτση. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τα οποία συνδυάστηκαν με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Κύπριας Μάνας, τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στις 19 Νοεμβρίου 1961.
3. ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΤΟ Υπουργείο Γεωργίας, τιμώντας τον Κυριάκο Μάτση, ο οποίος υπήρξε και γεωπόνος, ανήγειρε προτομή του ήρωα στο προαύλιο του Υπουργείου. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την 1η Δεκεμβρίου 1994.
4. ΓΕΡΟΛΑΚΚΟΣ

Προτομή του ήρωα υπάρχει και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στον κατεχόμενο Γερόλακκο.

5. ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Η Κυπριακή Πολιτεία τίμησε ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μάτση με την κατασκευή μεγαλοπρεπούς μνημείου στο κέντρο της Λευκωσίας, παρά τον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού Μεγάρου. Στον ίδιο χώρο έχει κατασκευαστεί μουσείο αφιερωμένο στον ήρωα και σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και τα εγκαίνια της αίθουσας εκδηλώσεων έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις 27 Ιουνίου 2002. Παρευρέθηκε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας. Εκ μέρους του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου μίλησε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος. Παρευρέθησαν επίσης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο υπουργός εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Παπαδόπουλος.


6. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μάτσης συνδέθηκε ιδιαίτερα με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ο κύπριος ήρωας αποφοίτησε από την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1952.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τίμησε ιδιαίτερα το πνευματικό του τέκνο, με την κατασκευή μνημείου του στο χώρο απέναντι από τη Γεωπονική και Δασολογική Σχολή. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τέλεσε, στις 5 Δεκεμβρίου 1976, ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Δεληγιάννης.

Το 1988 η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης είχε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί στον τότε πρύτανη του ΑΠΘ , Δημήτρη Φατούρο, την ανέγερση προτομής του Κυριάκου Μάτση στο χώρο του μνημείου του ήρωα.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής τέλεσε στις 2 Απριλίου 1989 ο Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Φιλίππου.7. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Ο ανδριάντας του ήρωα Κυριάκου Μάτση δεσπόζει και στην πλατεία Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά μετά από απόφαση του Δημάρχου της πόλης Χριστόδουλου Οικονομίδη και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μακριώτης στις 19 Σεπτεμβρίου 2002.

Ο Κυριάκος Μάτσης τιμήθηκε από δεκάδες πόλεις της Κύπρου και της Ελλάδας με την ονομασία οδών, ενώ στην Αθήνα υπάρχει συνοικιακό Αθλητικό Κέντρο που φέρει το όνομά του.

Τα πιο πάνω είναι ελάχιστα δείγματα τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ήρωα Κυριάκο Μάτση.8. ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜNHMATA9. ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ

 

10. Προτομή στο Δήμο Λακατάμειας

Οκτώβριος 2009
Δήμος Λακατάμιας
Εγκαίνια προτομής ήρωα Κ. Μάτση
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Νίκος Αναστασιάδης


 


<--Επιστροφή